Herhaalt de geschiedenis zich?

Foto van internet

Foto van internet

“Mama, vertel nog eens over jouw vlucht!” Freya kijkt haar dochter glimlachend aan. Ze heeft het verhaal al tientallen keren verteld en wil de gebeurtenissen het liefst uit haar geheugen wissen. ”Oké”, zegt ze, “kom maar zitten en luister”.

September 2001, na de aanslagen in New York. Meneer W., lid van de Tweede Kamer, begon op niet mis te verstane wijze de Islam de schuld te geven van de aanslagen. Niet alleen de terroristen, maar alle moslims.

In 2008 werd Nederland getroffen door de economische crisis. En weer was daar meneer W., die de oorzaak van de crisis zocht bij de aanwezigheid van allochtone mensen in Nederland. Als deze buitenlanders naar hun eigen land zouden oprotten, hadden ‘wij Nederlanders’ het weer goed.

In 2015 ging het mis. Er kwamen veel vluchtelingen naar Europa, op zoek naar een veilig bestaan. Voor meneer W. de uitgelezen kans zijn greep naar de macht te doen. Het zaad van zijn haatzaaierij, generalisatie en domme, racistische uitspraken vond een gretige voedingsbodem bij een deel van de Nederlanders. Een té groot deel, zoals bleek tijdens de verkiezingen in 2016. Hij werd minister-president.

Binnen een jaar werd het koninkrijk der Nederlanden een republiek. Alle allochtonen werden het land uitgezet, zonder pardon. Alle werkloze Nederlanders werden voor de keuze gesteld: gratis arbeid of wegwezen. Ouderenzorg… hij sloot alle bejaardencentra. Oudjes moesten bij hun familie wonen of in de kampen die er voor ingericht zijn.

“Toen hij begon over een ‘bijzonder ras’ was de maat vol”, zegt Freya. Wij zijn, net als veel andere Nederlanders, gevlucht. Naar landen in Europa en daarbuiten, waar nog wel een democratie is.

“Maar mama, dat kan nu toch niet meer gebeuren dat zo’n enge man aan de macht komt?”. Freya huivert. “Ik hoop het niet schatje, maar dat dachten we toen ook…”.

©Anja, oktober 2015

Een verhaal voor de WE-300. De WE-300 is een uitdaging van Plato: schrijf een verhaal/blog van exact 300 woorden over een bepaald woord, maar gebruik dat woord niet in de tekst. Het woord voor de maand oktober is: nadenken. Lees meer over de WE-300 op Platoonline.

This entry was posted in Verhalen, WE-300 and tagged , , , , .

8 Comments

 1. Ria 21/10/2015 at 13:56 #

  De wereld verbeteren moet altijd beginnen bij jezelf. Ik ga alvast beginnen met de overgevlogen overwinteraars bij te voeren, pindakaas, mezenbollen, strooivoer. Het is een begin.
  Elk mens is super en dit een prima WE.

  Groetjes, Ria

 2. Plato 21/10/2015 at 15:15 #

  Ja, zo zou het best kunnen gaan. WO II heeft het uitgewezen. De mens loopt maar al te vaak klakkeloos achter zo’n hufter aan. Intrigerend, huiveringwekkend verhaal. De naam Freya is in dit verband mooi gekozen.
  Bij dit verhaal moest ik denken aan het aforisme van Eduard Douwes Dekker (Multatuli):

  ‘De opdracht van de mens is mens te zijn.’

  Dank je wel voor deze WE. Laat het tot nadenken stemmen.

 3. Ferrara 21/10/2015 at 18:08 #

  Actueel onderwerp en indringend gebracht. Met Plato eens ‘Laat het tot nadenken stemmen.’
  Niet op hem stemmen is in elk geval één bestrijdingsmiddel.

 4. Meer dan mamma 21/10/2015 at 19:02 #

  Fijn dat ik ook hier kan reageren. Meneer W heeft “rare” ideeën, maar krijgt wel de meerderheid mee. Dat zegt wel iets. Ik hoop alleen dat die meerderheid eens wakker worden, want zoals jij al schrijft, ze kunnen zo ook vluchtelingen zijn. Mooie WE, beangstigend, dat wel, maar zoals ik al bij Plato reageerde, laten we vooral hopen dat het fictie is en blijft.

 5. Dwarsbongel 24/10/2015 at 22:55 #

  Ik vind dat je het verhaal goed hebt opgebouwd, en het stemt zeker tot nadenken!
  Meneer W. is in de peilingen de grootste partij, maar gelukkig heeft hij nog niet de meerderheid. Als hij zou willen regeren, heeft hij andere partijen nodig, en ik vraag me af wie, behalve een paar van hem weggelopen splinters, met hem in zee zouden willen gaan. Hij schopt de andere partijen steeds harder tegen de schenen.
  Bij echte verkiezingen moet ik nog zien hoever hij komt: voor heel veel mensen gaan de gegroepeerde ordeverstoorders die alle informatie- en inspraakbijeenkomsten afreizen om die te overschreeuwen, al of niet in aanwezigheid van meneer W., veel te ver.
  Maar anderzijds, deze schreeuwers weten blijkbaar niets van de geschiedenis, hoe zouden ze er dan van kunnen leren?

 6. Liesbeth 27/10/2015 at 17:43 #

  Laten we er met zijn allen voor waken dat dat niet gaat gebeuren. Helaas zie ik (letterlijk zie door werk) dat het idd al weer in gang gezet is met de vluchtelingen. Wist je dat Nederland zijn grenzen heeft gesloten voor de Joden die vluchtte uit Duitsland? Te bizar dat het gewoon weer gebeurd. En heel mooi om te lezen hoe je erover schrijft.

 7. Mirjam Kakelbont 01/11/2015 at 14:53 #

  Assad heeft meer doden op zijn geweten dan de heer W. Maar het blijft een schurk van de bovenste plank.
  Er is maar een oplossing:zelf na blijven denken en niet als een blind paard achter de rest aan lopen. Volgens mij zijn we aardig op weg…
  Groetjes Kakel

 8. Staart liesbeth 29/12/2015 at 22:28 #

  Dat is mijn angst. Gelukkig is angst een slechte raadgever en is je verhaal fictie. we zorgen er samen voor dat ons land een warme democratie blijft. Ik wens je mooi, warm en eerlijk 2016

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*